Teszteld az intelligenciádat!

Általában véve az IQ tesztek mindegyike arról szól, hogy egy halom kérdést át kell olvasnunk és megválaszolnunk. Az alábbi azonban merőben különbözik, hiszen csak három kérdésre kell megadnunk a válaszokat. Mindennek ellenére ez a teszt ugyanakkor türelmet és fokozott odafigyelést igényel.
A kognitív gondolkodást mérő tesztet (KGMT) Shane Frederick pszichológus dolgozta ki, 2005-ben. Bevallása szerint a pszichológus azért választotta ezt a három kérdést, mert az emberek általában impulzív módon, válaszolták meg, vagyis nem átgondolva és nem mérlegelve válaszukat.

Ennek ellenére mégis nagyon kevés ember képes helyesen megválaszolni a teszt mindhárom kérdését. Az említett teszt kérdéseit 2003 januárjától kezdve 3428 alanyon tesztelték, és 26 hónapon keresztül 32 tanulmányt készítettek róla. Ez idő alatt a tesztalanyok csupán 1% válaszolta meg helyesen a három kérdést és ezek mindegyike neves egyetemek (Harvard, Yale) diákjai voltak.

Ez a rövid IQ teszt azzal a céllal jött létre, hogy tesztelje az emberek racionális gondolkodásmódját.

Lássuk a kérdéseket!

1. A baseball labda és a baseball ütő ára!

Egy baseball-labda ütővel együtt 1,10 dollárba kerül. Az ütő 1 dollárral többe kerül, mint a labda. Mennyibe kerül a labda?

2. A “miegymásokat” gyártó gép problémája!

Ha 5 gép, 5 perc alatt 5 db. “miegymást” gyárt, 100 gép 100 db. “miegymást” mennyi idő alatt állít elő?

3. A kiterjedési felületüket megduplázó tavirózsák problémája!

Egy tó felületének bizonyos részét tavirózsák borítják. Minden egyes nap, a tavirózsák megduplázzák kiterjedési felületüket. Ha 48 nap alatt borítják be a tó egész felületét a tavirózsák, akkor mennyi idő alatt borítják be a tó felületének felét?

Egy kicsit gondolkodj, és ha ellenőrizni akarod magad, tekerj lejjebb!

Helyes válaszok

1. Az első kérdésnél sokan mondják, hogy 10 cent lenne. De a helyes válasz az 5 cent! Számolj utána, ha nem érted miért!

2. Megérzésünk azt sugallná, hogy a helyes válasz 100 perc lenne. A jó válasz azonban a következő: 5 perc szükséges ahhoz, hogy 100 gép 100 db. “ miegymást” gyártson.

3. A többség válasza erre a kérdésre 24 nap. A helyes válasz viszont 47 nap. Forrás

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!