Hasznos dolgok a mindennapokhoz, amiket érdemes észben tartani!

Ezek a trükkök még kisgyerekként ragadtak ránk és olyan hasznosak, hogy érdemes hosszú évtizedeken keresztül megjegyezni valamennyit. Ráadásul, sosem veszítenek az aktualitásukból! Elevenítsd fel velünk ezt a sok kis elmés apróságot!

Hány óra van még hátra a naplementéig?

Zárd össze az ujjaidat és tedd a Naphoz úgy, hogy a mutatóujjadon 'üljön' a Nap, mint a képen. Mérd meg, hányszor fér el így a tenyered a Nap és a horizont között! Annyi óra van még hátra naplementéig. Egész pontosan, mindegyik ujjad 15 percet jelent körülbelül.

 

Fogyó vagy növekvő Hold?

Szintén ősrégi trükk: nézd meg a Hold alakját! Ha inkább egy 'C' betűre hasonlít, akkor Csökkenő, vagyis fogyó Holdat látsz. Ha viszont 'D' betűre tudod kiegészíteni, akkor Dagadó Hold, vagyis növekvő Hold idejében járunk.

 

Melyik hónap hány napos?

Szorítsd ökölbe a kezedet, majd az ujjízületeiden kezdd el a hónapok sorolását! Amelyik hónap ujjízületre, azaz 'csúcsra' esik, az 31 napos, amelyik pedig két ujjízület közé, a 'gödörbe', az 30 napos, február esetében 28 vagy 29. Ha júliushoz érsz, kezdd elölről! Pont kijön, mert a július is és az augusztus is 31 napos hónap.

 

Honnan tudom, hogy használható-e még a ceruzaelem?

Fogd meg az elemet a negatív végénél, majd merőlegesen ejtsd az asztalra 1-2 cm távolságból! Ha megáll a 'lábán', még maradt benne használható energia. Ha viszont eldől, jobb kidobni. Mármint elemgyűjtőbe, ugye?

 

Így tanítsd meg a szorzótábla nehezebb részét a gyereknek

6-10 között a szorzótábla nehezebben megy a gyerekeknek, mint az 1-5 közötti oszlopok. A memorizáláshoz elég csak a kezünket segítségül hívni.

Nyisd ki a kezedet és befelé néző tenyérrel tedd mindkettőt magad elé. Ha például a 7x8 eredményére vagy kíváncsi, tedd össze azt a két ujjadat, ami a két számot szimbolizálja.

Az eredmény első számjegye úgy jön ki, ha ÖSSZEADOD az alul maradt ujjakat plusz azt a kettőt, amit összeszoroztál. Tehát, egyik kézen 1 ujj, másikon 2 ujj maradt ki = 3, plusz az a kettő, amit összeszoroztunk. 3+2=5.

A második számjegyhez pedig egyszerűen SZOROZD ÖSSZE a fenti ujjakat, ez itt 3 x 2 = 6,

Máris kész: 7x8=56!

 

Így mérj fokot

Na nem a pálinka cukorfokára gondoltunk, hanem szögek fokmérésére. Feszítsd szét az ujjaidat, amennyire tudod, majd tedd a mérendő tárgy felületére a kisujjadat. Az lesz a § fok. Ezután már csak azt kell tudnod, hogy a kisujj és gyűrűsujj, valamint a mutatóujj és a nagyujj közti hézagban kb. 30 fok az eltérés, míg a közbülső ujjaknál 15 fok ujjanként.

 

Képek: genial.guru

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!