A kitöltés gyorsasága is számít!

2005-ben hozták létre a tesztet, most lett igazán népszerű.

Shane Frederick tizenkét éve alkotta meg azt a tesztet, amely mindössze három kérdés alapján képes kideríteni valakiről, menyire intelligens. A Yale Egyetem jelenlegi professzora szerint ugyanis már ebből a három példából tökéletesen felmérhető a logikus gondolkodás képessége. Való igaz, sokszor úgy tűnik, már első olvasatra tudjuk a választ.

A gyors válasz persze nem mindig jó. Pedig ebben a tesztben azért a gyorsaságnak is szerepe van. 

A világ legjobb egyetemein hallgató diákoknak is csak 17 százaléka volt képes mindhárom kérdésre helyes választ adni.

Íme a kérdések:

A. Egy baseballütő és egy baseball-labda 1,10 dollárba kerül. A baseballütő 1 dollárral kerül többe a baseball-labdánál. Mennyibe kerül a labda?

B. Ha 5 gépnek 5 percbe telik 5 egységet legyártania, akkor mennyi idejébe kerül 100 gépnek 100 egységet?

C. Egy tó felszínén egy kis területet befed a vízililiom. Ahogy terjed, minden nap duplájára nő a növény által befedett terület mérete. Ha 48 napba telik befednie az egész tavat, mennyi időbe telik befedni a tó felét?

 

És akkor álljanak itt a megoldások azoknak, akik nem csaltak és tényleg kíváncsiak, jól számoltak-e:

A. Nem, a labda nem 10 cent, az ütő pedig nem 10 dollár. Pedig mindenkinek ez ugrik be először. Mivel az ütő 1 dollárral drágább, így az 1, 10-ből ha kivonjuk ezt, azaz a különbözetet, marad a tíz cent. Ennek a fele pedig 5 cent. Azaz az ütő 1, 05 dollár, a labda pedig 0, 05 dollár, azaz 5 cent.

B. Itt az első gondolat általában a 100. Az illene be ugyanis a sorba, ha az 5-5-5 példából indulunk ki. De, ha jobban belegondolunk, ugyanolyan mértékben nőt a gépek és a legyártott egységek száma. Azaz az idő marad: 5 perc.

C. Természetesen rögtön arra gondolunk, hogy 24. Hiszen az a 48 fele. De, ha picit gondolkodunk, máris leesik, hogy a napok csak egyesével nőhetnek, így a jó válasz a 47.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!